Garnityrglasögon

Garnityrglasögon
Garnityrglasögon är en typ av glasögon i vilka linserna är monterade direkt på bågarna snarare än att linserna är fästa inuti ramarna. Helgarnityrglasögon var en populär glasögonstil i Amerika från 1880-talet fram till 1960-talet och har återuppstått i sin popularitet de senaste åren.
Mallen för garnityrglasögon går tillbaka till 1820-talet då den österrikiske uppfinnaren JF Voigtlander marknadsförde en skarvfri monokel. Designen som den är känd idag uppstod på 1880-talet som ett sätt att lindra den sammanlagda vikten av metallstomme med tunga glaslinser. Stilen kom också utifrån en önskan att göra glasögon så oansenliga som möjligt. Stilen blev populär under åren före första världskriget då Theodore Roosevelt bar sådana.
Under andra halvan av 1900-talet kom det nyare och mer populära modeller som gjorde att helgarnityrglasögon hamnade i skymundan.
Helgarnityrglasögon började dock bli populärt igen mot slutet av seklet. De hade en kort renässans under 1980-talet.
Ett nytt uppsving kom i början på 2000-talet då flera kända personer började använda garnityrglasögon. En av dessa var Apels grundare Steve Job. De glasögon han bar fram till sin död 2011 var designade av Marc Jacobs. Veckorna efter den innovativa IT-ikonens död överöstes Marc Jacobs av beställningar av liknande glasögon. Som mest var det 3 månaders väntetid att få sina garnityrglasögon. Nu har det blivit lite lättare och du kan hitta ett par – dessutom billigt på glasogonmode.se. Detta är en sida som har samlat glasögon från flera olika glasögonstillverkare. Här finns exempelvis glasögon från Marc By Marc Jacobs, La Perla, Persol, S.T. Dupont och Rimless.

Related posts:

  1. Köpa Glasögon och glasögonbågar
  2. Köpa Glasögon online