Gör ett besök i Ungerns parlament

Gör ett besök i Ungerns parlament
Vid Donaus strand i Budapest hittar man Ungerns parlamentsbyggnad. Den arkitektoniska stilen är nygotisk och ritad av arkitekten Imre Steindl. Byggnaden var färdigställd 1896 och kom igång som parlamentsbyggnad 1902 och är än idag Ungerns största byggnad och en populär turistattraktion.

Även om Budapest fick sin parlamentsbyggnad klar 1902 så har landet varit odemokratiskt stora delar av de senaste 100 åren. Efter första världskriget 1919 var Ungern under 6 månader under kommunistiskt styre. Under andra världskriget blev Ungern invaderade av Tyskland efter att de inte varit tillräckligt samarbetsvilliga med att skicka sina judar till Tyska koncentrationsläger. Tyskland skapade en marionettregering av det fascistiska Pilkorsarpartiet. Efter andra världskriget ”befriades” Ungern av Sovjetunionen och blev en ofrivillig delstat i unionen. 1956 gjordes ett revoltförsök som slogs ner obarmhärtigt. Först 1989 kunde Ungern slutligen utlysa sig själva till en suverän stat – vilket samtidigt blev startskottet för östblockets sammanfall.

I Budapest finns idag ett museum som går under namnet ”House of terror” och berättar om Ungern under två olika diktaturers skräckvälde: Nazityskland och Sovjetunionen.
Idag är Ungern en republik med en premiärminister och ett folkvalt parlament – och ett flerpartisystem som på många sätt är likt Sveriges. Ungern är dessutom med i EU med alla de krav på demokrati detta medför. I parlamentsvalet 2010 fick det konservativa partiet Fidesz – Ungerska medborgarunionen – egen majoritet.

Om du vill besöka parlamentet i Budapest och lära dig mer om Ungerns historia och styrelseskick är det en god idé att helt enkelt resa dig. Du kan hitta information om billiga resor och bra boende i Budapest på hotell-budapest. Framförallt kan du använda sidans sökmotor för att leta dig fram till bästa tänkbara boende för dig. Genom ett detaljerat sökfilter kan du kryssa för olika önskemål och se vilka hotell som kan erbjuda detta.

No related posts.