Laptoppens förfader: Osborne 1

Laptoppens förfader: Osborne 1
Man räknar med Osborne 1 som den första laptoppen, då den var den först kommersiellt tillgängliga bärbara datorn. Den släpptes 1981 av Osborne Computer Coproration. Datorn vägd 12 kilo – vilket idag knappast hade gått under namnet ”bärbar”, då en bärbar dator i dag ligger mellan 1 och 3 kilo. Och när vi idag är bortskämda med skärmar på våra datorer upp till 19” så hade Osborne 1 en skärm på endast 5”. Och givetvis var den svart/vit.
Processorn var på 4 mhz och arbetsminnet 64 kb.  Läs mer på  Laptopbolaget.se
Osborne 1 sålde relativt bra de första månaderna – trots priset på nästan 2000 dollar – men blev snart utkonkurrerad av Kaypro II som var både billigare och erbjöd mer. Här fanns en skärm på 9” och en diskettstation för dubbelformaterade disketer. Och kort därefter lanserade Compaq sina Compaq Portable och slog undan fötterna på alla tidigare alternativ.
Men det var Osborne 1 som var först och slog an tonen för vad som förväntas av en bärbar dator och man talar om Osborneeffekten och branschen har än stor respekt för den bärbara datorns fader: Adam Osborne.
Idag ställer vi väldigt annorlunda krav på en bärbar dator och det historien har lärt oss är att kraven hela tiden höjs i takt med vad vi erbjuds. Det som är en värstingdator för två år sedan är en medioker och klumpig dator idag. Och allt vi imponeras av idag kommer att vara hopplöst gammalt om ett par år.
Läs mer om bärbara datorer på www.laptopbolaget.se.

http://www.laptopbolaget.se/kopa-dator-online/

http://www.laptopbolaget.se/sony-vaio/

Related posts:

  1. Guiden till köp av bärbar dator
  2. Laptop och bärbara datorer