När du väljer espressomaskin

Det finns ett flertal saker du bör tänka på när du väljer espressomaskin. En viktig sak är förstås att maskinen klarar av att hålla rätt temperatur. Om vattnet är för varmt riskerar du att bränna det malda kaffet, något som riskerar att ge espresson en bitter smak. Du kan se om temperaturen är för hög genom att undersöka creman. Om vattnet är för varmt blir creman ljusare och tunnare. För låga temperaturer är också ett problem. Då får nämligen kaffet en fadd och utspädd smak. Nästa sak du bör undersöka är trycket. Tumregeln säger att trycket i filterhållaren bör ligga på nio bar.

En bra espressomaskin ska kunna hålla en korrekt temperatur – man bruka säga att 90 grader Celsius är det ideala temperaturen, plus minus två grader. Om vattnet är för varmt finns det risk att det malda kaffet bränns och att kaffet smakar beskt. Om det är för kallt får du inte ut kaffets fulla arom. Du bör också kontrollera att maskinen är robust nog att producera tillräckligt tryck för att pressa vattnet genom det packade kaffepulvret.

Espresso är inte kopplat till en viss kaffeböna eller rostningsmetod. Alla bönor och rostningsgrader kan användas. Däremot måste du anpassa malningen till din espressomaskin. Espressokaffe är vanligen betydligt mer finmalet än vanligt bryggkaffe. För allt om espressomaskiner, gå in till http://www.espressomaskin.eu.

Related posts:

  1. Cappucino.se om espresso och kaffe