Rom Colosseum

Känn historiens vingslag slå i Roms Colosseum
Rom är en av världens mest populära turistmål. Inte bara är det en Europeisk metropol av idag med shopping uteliv och rikt kulturliv – här finns också mångtusenårig historia bakom varje hörn. Man behöver sällan gå många steg innan man står framför en byggnad eller ett monument som byggdes redan under romarrikets dagar. Den mest kända byggnaden bör vara Colosseum som fortfarande 2000 år efter att bygget stod klar imponerar med sin storlek och arkitektur. Denna arena för gladiatorspel är 524 meter i omkrets och 48 meter hög. När arenan var fullt funktionsduglig tog den in 55 000 åskådare.
Colosseum började byggas 72 e.kr av kejsar Vespanius och stod klar nästan ett decennium senare. Invigningen varade i hundra dagar där 9 000 djur och 2 000 gladiatorer fick sätta livet till.
Som arkitektoniskt byggnadsverk är Colosseum otvivelaktigt imponerande och har trots att delar av byggnaden plundrats för att bli material till andra byggnader (exempelvis Peterskyrkan) står den där än i dag. Dock är det med blandade känslor man kan se tillbaka på en tid som både var en storhetstid och ett lågvattenmärke i mänsklighetens historia – där djur och människor slaktades för de välbärgades nöje.
På film har Colosseum återuppstått i all sin prakt vid flera tillfällen; med filmer som Ben Hur och Gladiator som de mest framgångsrika exemplen. Där får man en fingervisning om hur det en gång såg ut med den gigantiska statyn av Nero framför huvudingången och gigantiska segel som kunde hissas fram när solen lös som starkast.
Om du besöker Rom för att se alla dess historiska sevärdheter kan du börja planera din resa via hotell-rom.se. Här hittar du inte bara information om staden och dess sevärdheter, utan även om var du hittar ett boende som passar dig.

No related posts.